Teunesen wint Europese duurzaamheidsprijs met Bakelse Plassen

Teunesen wint Europese duurzaamheidsprijs met Bakelse Plassen

Teunesen heeft in Brussel een belangrijke duurzaamheidsprijs gewonnen met het project De Bakelse Plassen. Teunesen is beloond met  de Best Practice Award in de categorie economic contribution/added value to society (economische bijdrage/toegevoegde waarde voor de samenleving). Het project voert Teunesen uit met Exploitatiemaatschappij De Peelhorst Zand en Grint in een publiek-private samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel, het Waterschap Aa en Maas en landbouworganisatie ZLTO.

De jury van de Europese branchevereniging UEPG onderbouwde de toekenning van de Award met het argument: “Het is een toonaangevend praktijkvoorbeeld voor hoe verschillende belanghebbenden (landbouwers, sportliefhebbers, gemeente, waterschap, zandwinbedrijf) samen zijn gekomen om een multifunctionele ruimte te creëren met economische, sociale en milieuvoordelen voor iedereen.”

De UEPG organiseert om de drie jaar de Sustainable Development Awards. De branchevereniging zet hiermee aansprekende voorbeelden uit de sector die bijdragen aan maatschappelijke ambities in de schijnwerpers. Doel is om elkaar te inspireren om mooie projecten te ontwikkelen en nog beter te worden. Voor de duurzaamheids-awards waren er dit jaar 67 inzendingen uit vijftien landen geselecteerd. Ze deden mee in negen categorieën.

IGP Bakel-Milheeze

Teunesen heeft in samenwerking met betrokkenen uit de omgeving het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Bakel-Milheeze opgezet. Rond de Bakelse Plassen is een recreatie- en natuurgebied van allure ontstaan. Met onder andere de aanleg van de Golfbaan Stippelberg en Landgoed en Natuurpoort Nederheide is er gezorgd voor nieuwe economische impulsen. Door de gebiedsontwikkeling is nieuwe natuur gerealiseerd, intensieve veehouderij is verminderd, beken zijn hersteld en door schonere lucht en terugdringen van de geuroverlast is er een aantrekkelijk leefklimaat in het gebied ontstaan. Het project is voor een groot deel mogelijk gemaakt met de winning van zand en grind – de aanjager en financiële motor van de gebiedsontwikkeling.

Een gebied van ruim 35 hectare is aangelegd voor de ontwikkeling van nieuwe natuur als compensatie voor de zandwinning. De golfbaan ligt aan de oevers van de westelijke zandwinplas met verlegde en meanderende beken als ecologische verbindingszones langs en over de golfbaan. Bij deze plas hoort ook een duiklocatie. Aan de oostelijke plas bij recreatiepark Nederheide is een Natuurpoort (bezoekerscentrum, hotel, restaurant en vakantiechalets) gerealiseerd en een zwemstrand aangelegd.

De landbouw heeft plaats gemaakt voor een aantrekkelijk plassengebied met natuurlijke oevers, graslanden, bossen en poelen, inclusief aanleg van wandel- en fietspaden, vogelkijkwanden, oeverzwaluwranden en insectenmuren.

Foto uitreiking award: Richard Teunesen, Romee Uijterlinde en Gerda Franken van Teunesen nemen tijdens de Sustainable Development Awards de Award in ontvangst. Copyright: © Bacasable Production.

Meer over:

De Bakelse Plassen

meer nieuwsberichten lezen?