Familiebedrijf

Teunesen is een Genneps familiebedrijf pur sang. We zijn al meer dan tachtig jaar actief in de zand- en grindindustrie. Onze geschiedenis begint met het ondernemerschap van Toon en Gon Teunesen, de ouders van de tweede generatie directeuren Tiny, Hans, Joop en René Teunesen en van Marlies en Anita. Inmiddels werkt de derde generatie actief mee en is betrokken bij de strategie van Teunesen.

De start

In 1943 starten Toon en Gon Teunesen hun onderneming vanuit hun huurhuis aan de Maasweg in Gennep. Het blijkt een perfecte uitvalsbasis om op zoek te gaan naar geschikte gebieden om grondstoffen te winnen. Ze vinden prima plekken langs de Maas in Noord-Limburg.

Direct na de Tweede Wereldoorlog werkt het bedrijf door de levering van bouwgrondstoffen hard mee aan de wederopbouw van Nederland. Het echtpaar start met een paard en wagen om de grondstoffen te vervoeren, later komt er nog een paard bij. Het duurt echter niet lang voordat het bedrijf zijn eerste gemotoriseerde vervoermiddel bezit. Een vrachtauto, die Teunesen in 1948 van het leger koopt.

In dezelfde periode kopen Toon en Gon een huis met grond aan de Picardie in Gennep waar ze verder werken aan de groei van het bedrijf. In een later stadium bouwen ze zelf hier een woonhuis en werkplaats.

Stapsgewijs weet het echtpaar vergunningen in de wacht te slepen voor verschillende afgravingen. De eerste vergunning krijgen ze voor De Looi bij de Siebengewaldseweg. Al snel volgt de groeve De Bloksberg, in een uitloper van het Reichswald, waar nu de gelijknamige camping ligt. Teunesen vindt nog meer geschikte gebieden in de omgeving en realiseert er droge afgravingen. Dat zijn onder andere De Heijkuul, waar nu de voetbalvelden van Vitesse ’08 liggen en een gebied in de buurt van de Dr. Nolensstraat in Gennep. Vervolgens verspreiden de activiteiten zich verder over Noord-Limburg en Oost-Brabant.

Internationaal groeien 

In de jaren ’70 begint Teunesen met groeves in Tienray en in Arcen. Tegelijkertijd starten de voorbereidingen voor de directieoverdracht van de 1e naar de 2e generatie. In de jaren ’80 komt het gebied De Banen bij De Diepen tussen Milsbeek en Ven-Zelderheide in beeld.

In Nederland wordt het moeilijker vergunningen te krijgen. Eind jaren ’80 neemt Teunesen een zandwinningsbedrijf in het Duitse Weeze over. Vanaf dat moment nemen de Duitse activiteiten flink toe.

Door de uitbreidingen lopen ook de administratieve werkzaamheden op. Teunesen trekt een vertegenwoordiger aan en centraliseert de administratie in 1988 in een nieuw hoofdkantoor op het industrieterrein in Heijen aan het Hoogveld. In 1995 wordt het kantoor uitgebreid. De Duitse hoofdvestiging wordt in 2011 in Knappheide in Weeze ingewijd. Hiermee kan Teunesen de Duitse markt beter bedienen en toont het bedrijf betrokkenheid bij de omgeving van de – inmiddels 5 – Duitse groeves.

Maatschappelijke meerwaarde

Tussen 1980 en 1990 neemt gebiedsontwikkeling bij de zand- en grindwinning een belangrijke rol in. Projecten bieden tijdens en na de winning steeds vaker een maatschappelijke meerwaarde in de vorm van meer natuur of recreatiemogelijkheden. In toenemende mate zoekt Teunesen voor de uitvoering de samenwerking met externe bureaus en organisaties als Natuurmonumenten.

Midden jaren ‘80 start Teunesen in Gemert-Bakel onder de naam De Peelhorst Zand en Grint met de afgraving en gebiedsontwikkeling van De Bakelse Plassen. De aanleg van een 18 holes golfbaan is een van de mooie resultaten van de succesvolle samenwerking tussen de gemeente Gemert-Bakel, Waterschap Aa en Maas, ZLTO en De Peelhorst Zand & Grint.

Combinaties

Daarnaast begint het bedrijf in Lomm langs de Maas met de ontwikkeling van een hoogwatergeul met nevengeul. Vanaf dat moment zet Teunesen steeds vaker samenwerkingsverbanden en combinaties met bedrijven zoals in DCM (Delfstoffen Combinatie Maasdal) op. Daarmee ontstaan nieuwe mogelijkheden op het gebied van omzet, afzet en gebiedsontwikkeling.

Teunesen richt zich vanaf 1990 op de Belgische markt. De marktpositie in België wordt in 2016 versterkt door overnames van belangrijke spelers op het gebied van handel en transport en grondstoffen.

De stabiele groei in omzet in de afgelopen 80 jaar en de enthousiaste medewerkers die samen met de familie Teunesen hun schouders zetten onder het bedrijf vormen de basis van ons succes.

Bekijk al onze projecten