“Zand heeft een grote pedagogische waarde”

Welk kind is er niet opgegroeid met een zandbak? Het is het meest gebruikte speelgoed en het roept mooie herinneringen op aan de kindertijd. De kinderen van familiecentrum Sterntaler in Goch van het Caritasverband Kleef weten zelfs waar het zand vandaan komt. De afgelopen vijf jaar hebben de kleuters van groep twee met veel plezier een locatie van Teunesen in Duitsland bezocht. Hier leren de kinderen hoe zand en grind worden gewonnen, hoe Teunesen zich inzet voor wilde bijen, welke soorten zand er zijn en waar het voor wordt gebruikt.

"Spelen met zand bevordert het rekenkundig inzicht "

Steenmannetjes

“Spelen met zand is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Naast de oog-handcoördinatie bevordert het tegelijkertijd het rekenkundig inzicht (door meten, wegen, tellen, enz.). Het is ook nuttig voor de creativiteit en het sociaal gedrag, bijvoorbeeld door samen kastelen te bouwen. Zand is dus van grote pedagogische waarde”, zegt Katrin Völlmecke, hoofd van het Sterntaler familiecentrum.

Daarnaast gaan de kleuters met veel plezier op zoek naar stenen met fossielen en leren ze over de verschillende vormen en consistenties van steen en zand. De meegebrachte stenen worden op school gebruikt om mooie en fantasierijke steenmannetjes en stenen dieren te maken, als herinnering aan het uitstapje.