“We verwelkomen natuurliefhebbers uit het hele land”

Franc en Manon Holthuysen staan samen aan het roer van eethuis De Diepen in het Gennepse kerkdorp Milsbeek. Het restaurant vormt de uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars in het nieuwe natuurgebied de Diepen en het Koningsven. Vader en dochter Holthuysen merken het nu al: het aantal recreanten neemt snel toe.

"Het Pieterpad en de pelgrimsroute Walk of Wisdom zorgen ook voor aanloop"

Het is makkelijker investeren

Manon: “We staan pas aan het begin. De Diepen vormt maar een klein gedeelte van het nieuwe Koningsven. Toch verwelkomen we nu al natuurliefhebbers uit het hele land. Mensen die echt interesse hebben in die nieuwe natuur. We hebben het al meegemaakt dat iemand de hele dag op z’n knieën rondkruipt en foto’s maakt van alle mooie planten in dit gebied. We kijken uit op de Diepen. Een weids en indrukwekkend landschap. Het wordt steeds mooier hier. We hebben hier voorheen nooit een lepelaar gezien. Nu zitten er tientallen.”

Franc: ”We hebben het geluk dat we op een knooppunt van wandel- en fietsroutes zitten. Het Pieterpad en de pelgrimsroute Walk of Wisdom zorgen ook voor aanloop. Al die ontwikkelingen betekenen dat het makkelijker investeren is. De natuur van de Diepen en straks het Koningsven levert nieuw economisch perspectief op. We gaan ons nadrukkelijker toeleggen op verblijfsrecreatie. Er staan inmiddels twee blokhutten aan de rand van een natuurvijver waarin ook gezwommen kan worden. Die zijn prima bezet. Uiteindelijk moeten dat acht luxe blok- en wat eenvoudigere trekkershutten worden. Op termijn gaan we acht appartementen bouwen. Tien camperplaatsen en een grote speeltuin completeren ons aanbod.”

Begonnen met ijs en snoep

Franc: “Vader en opa Holthuysen is ruim 50 jaar geleden op deze plek begonnen met de verkoop van ijs en snoep. Nu vormen we het centrum van een bijzonder natuurgebied, dat toch vooral mogelijk wordt door grootschalig grondverzet en de winning van zand en grind. Natuurlijk gunnen we Natuurmonumenten en Teunesen de uitvoering van dat project. We hebben een gezamenlijk belang: een geweldig natuurgebied realiseren. Dat geldt ook voor de gemeente Gennep. Vroeger kwamen vijf ambtenaren om te oordelen wat niet kon. Nu is soepelheid en meedenken de nieuwe norm bij de gemeente.”

Franc en Manon: “We zijn gelukkig als vader en dochter om elke dag opnieuw onze gasten weer tevreden te stellen. We zijn mensen van de praktijk en leren van elkaar. Inmiddels kennen we het belang van marketing via internet bijvoorbeeld. Daarnaast blijven we vooral nuchter. Niet te grootschalig willen groeien. Als het terras vol zit, hebben we al meer dan tweehonderd gasten.”

Zijn er nog wensen? “Ja, het zou fijn zijn als de inwoners van Gennep ons ook wat meer zouden ontdekken. Die zoeken het volgens ons wat verderop, terwijl het hier dichtbij volop genieten is. Wij nodigen ook hen van harte uit.”