Duiken, zoemen en peddelen in Hüdderath

Al vele jaren zet een imker uit Kevelaer zijn bijenkorven aan het Hüdderather meer neer. Speciaal voor dit doel heeft Teunesen een grote bijenweide aangelegd. Ook traint hier de reddingsdienst DLRG Kevelaer. De zandwinning ligt precies tussen Weeze en de beroemde bedevaartsstad Kevelaer met basiliek en unieke Grafkapel. De regio rondom de plas leent zich prima voor uitgebreide fietstochten. Vlakbij stroomt De Niers, populair bij peddelaars en kanovaarders.

 

Bijzonderheden

Vanwege de nabijheid van luchthaven Weeze – Hüdderath ligt in de aanvliegroute – besteedt Teunesen veel aandacht aan het vermijden van vogelaanvaringen. Om ervoor te zorgen dat er zich geen vogels op het meer vestigen, die een gevaar kunnen vormen voor vliegtuigen die landen, moet de herinrichting zorgvuldig worden gepland.

Meer over Hüdderath

Inrichting

Het doel van het 85 hectare grote meer is de bescherming van biotopen en soorten. Om grote vogelpopulaties te vermijden, worden de betreffende oevergedeeltes al tijdens de  zandwinning waar mogelijk heringericht en beplant. Zo is bijvoorbeeld ca. 6,8 hectare direct aan het water herbebost en krijgt een groot deel van het gebied de gelegenheid zich natuurlijk te ontwikkelen. Dit vermindert de aantrekkelijkheid voor soorten als kokmeeuwen, wilde eenden, grijze en nijlganzen, die graag oevers met weinig begroeiing bezoeken als eet- of slaapplaats.

Meer info

Wie bij de geur van vers gebakken brood en cake moet watertanden, is op zijn of haar plek in de Hüdderather Hofladen. De boerderijwinkel ligt direct bij de zandwinning en is gemakkelijk met de auto of de fiets te bereiken.

Of kijk op www.huedderather-hofladen.de.