Oefengebied van de Duitse Reddingsvereniging

De weelderige beplanting langs de oever van het landschapsmeer Höster Feld met onder meer hondsroos, hazelnoot, wilg, maar ook lijsterbes en haagbeuk biedt een leefgebied voor tal van dieren. Teunesen heeft hier de winning en herinrichting grotendeels afgerond. De Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft  (DLRG) gebruikt een deel van het terrein als trainingslocatie. Andere lokale groepen, brandweerkorpsen en reddingshondenteams nemen deel aan de oefeningen.

Ongestoord en realistisch oefenen

De Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft, (DLRG) van Weeze kan sinds een aantal jaren ongestoord en in een realistische omgeving oefenen in Höster Feld. “Wij als vereniging zonder eigen zwembad, maar zetelend in een gemeente met veel open water zijn blij dat oud-burgemeester Ulrich Francken in 2012 voor ons het contact met Teunesen heeft gelegd”, zegt voorzitter Christian Langenberg van DLRG.

Lees het interview

Bijzonderheden

Het landschapsmeer Höster Feld ligt aan de rand van het “intercommunale industriegebied” van de stad Goch en de gemeente Weeze, tussen Kalbecker Forst en Nierswanderweg. Höster Feld is een van de oudste Duitse winningslocaties van Teunesen. Hier staat de bescherming van soorten en biotopen centraal. De oever is gevarieerd vormgegeven met grind en zwemzandeilanden en -banken. Rietaanplant in het oevergebied biedt vele dieren een  plaats om te schuilen, overwinteren, rusten, broeden en voederen.

In 2012 heeft DLRG Weeze Teunesen benaderd. De vereniging was op zoek naar een meer voor trainingsdoeleinden. Teunesen heeft het belang van dit verzoek onmiddellijk ingezien en voor DLRG een gebied ingericht als startpunt voor reddingzwemmers en -duikers. In augustus 2012 vond de ceremoniële sleuteloverdracht plaats.

Meer over Höster Feld

Zand- en grindwinning

De zandwinning en de herinrichting zijn hier grotendeels voltooid. Om ervoor te zorgen dat de winningslocatie zo goed mogelijk wordt benut en om ingrepen elders te voorkomen, wint Teunesen sinds de herfst van 2020 hier fijnzand.

Toekomst

Er bestaan plannen om de aantrekkelijkheid van het industrieterrein te vergroten. Op termijn is het wellicht mogelijk om tijdens de lunchpauze te wandelen rond de Höster Felder See. Door de ligging van de plas bij het Kalbecker Forst en de Nierswanderweg is de omgeving ideaal om te wandelen en te fietsen.