Natuurplas langs de zijarm van de Maas

In het steenkoolmijnstadje Hückelhoven, nabij het Midden-Limburgse Roerdalen, legt Großkünkel Rurkies de laatste hand aan een natuurplas met open en schrale begroeiing en drassige gebieden op de oevers. De plas ligt in het stadsdeel Doveren in de oeverzone van het riviertje de Roer, een zijarm van de Maas. Op de kaart staat de plas omschreven als Naturschutzgebiet Baggersee Grosskuenkel.

De plas is het resultaat van de zand- en grindwinning die in 2020 werd afgesloten. De resterende inrichting van het gebied speelt zich af in 2021 en 2022.

De uitvoering is in handen van Großkünkel Rurkies GmbH, een dochteronderneming van Bichterweerd BV, waarin Teunesen samenwerkt met grindbedrijf Kuypers-Kessel.

Großkünkel

Meer over Großkünkel

Omvang en tijdsduur

De zand- en grindwinning heeft, met een pauze van ruim twee jaar, circa tien jaar in beslag genomen. De winning is in 2020 afgerond. Het werk is sneller uitgevoerd dan geraamd. De oorspronkelijke verwachting was dat de afronding pas in 2024 zou plaatsvinden.

Zand- en grindwinning

In 2008 is in Hückelhoven nabij de Roer gestart met de winning van zand en grind. Voor de afgraving werd een dragline ingezet. De delfstoffen werden op locatie verkoop klaar gemaakt. In een verwerkingsinstallatie werd het materiaal gewassen, gezeefd en gesorteerd.

Het zand en grind uit Hückelhoven was bestemd voor de beton- en wegenbouw in Duitsland, Nederland en België.