Een stabiele voedselbasis voor wilde bijen en honingbijen

Voorzitter Georg Kersten van de bijenhoudersvereniging district Kleve zet telkens in het voorjaar zijn bijenwagen op het terrein van Knappheide neer. In de wagen staan zes bijenkorven. Belangstellenden kunnen er een kijkje nemen. Teunesen ondersteunt dit initiatief van harte: bijen spelen een belangrijke rol in de natuur en het gebied rondom de plas is uitermate geschikt voor ze. “Bijensterfte, nut en noodzaak van bijen en bestuiving krijgen inmiddels veel aandacht in de media”, geeft Kersten aan. “Dat geldt ook voor de solitair levende wilde bijen”. Gelukkig is die aandacht ook terug te zien bij de imkers. “Het aantal imkers dat Duitsland telt, is in de afgelopen tien jaar verdubbeld.”

Imker

"Braakliggende gebieden helpen bij het veiligstellen van de bijenstand"

Volop mogelijkheden

Kersten ziet volop mogelijkheden in het wild levende bijen en insecten te hulp te schieten. “Braakliggende gebieden, struikheggen en bosgebieden helpen bij het veiligstellen van de bijenstand.” Teunesen houdt daar bij de gebiedsontwikkeling rekening mee en stimuleert volgens de imker zodoende leefgebieden voor bijen- en insecten. “De winter-lindebomen die langs de wegen in grote aantallen bij de afgraving zijn geplant, leveren veel nectar. Ook de Bienenweiden die op verschillende locaties zijn aangelegd, zorgen voor een stabiele voedselbasis voor wilde bijen. Daarnaast laat Teunesen vrije ruimtes over op droge zandgronden waar bijen graag hun eieren neerleggen.”

Kersten prijst het project Wildbienenhaus dat Teunesen samen met basis- en kleuterscholen uit de regio heeft doorgevoerd. In totaal hebben 260 kinderen een wilde-bijenhuis gevuld met zelfgemaakte nestkastjes. Op een wilde-bijenpad leerden ze tijdens een projectweek allerlei interessante feiten over deze bedreigde insecten.

Honing van Teunesen

Welke honing heeft Kersten’s voorkeur? “Zomerhoning”, zegt hij zonder na te denken. “In de zomerperiode bloeien de lindebomen en de tamme kastanjes. De honing hiervan smaakt intensiever dan honing die is gemaakt van de voorjaarsbloeiers met fruitbloesems en vaak ook koolzaad. Maakt eigenlijk niet uit, of het nu zomer of lente is, in ieder geval lekker en gezond!”

Dat geldt zeker ook voor de honing van Teunesen onder het beschermde eigen merklabel ‘Kies-Honig’.